Grand Tuhon Leo Tortal Gaje Jr, stormästare i Pekiti Tirsia Kali om knivslagsmål.

Publicerad i Fighter Magazine 1998
Text Uli Weidle och Michael Marlow, © 1998

Jag är uppvuxen i en knivkultur vilket innebär att jag sedan tidig ålder lärt mig både att respektera kniven och att inte vara rädd för den. För mig symboliserar kniven livet. Jag bär alltid knivar på mig, till och med när jag sover. Min morfar, Conrado B. Tortal, tränade mig under min barndom i Filippinerna så att jag mentalt förberedde mig för att snabbt kunna växla över (från lugn) till att slåss för mitt liv utan några begränsningar. Genom att jag är en tränad knivkämpe tänker jag bara offensivt och kontraoffensivt i en kamp. Försvarstekniker (som blockeringar) existerar inte i en knivkultur. Aggressivt motanfall är det bästa försvaret. Ett lyckat knivförsvar är om motståndaren är så skadad att hans kniv kan avlägsnas utan motstånd. Min morfars inställning var att om man hamnar i ett knivslagsmål måste man slå ut fienden så fort som möjligt, oavsett hur många som attackerar dig, så att du kan undkomma utan fördröjning.

Vilka egenskaper är viktiga för att kunna avvärja ett knivöverfall?
Du måste lära dig att slåss med en kniv för att kunna försvara dig mot den. Uppmärksamhet är en mycket viktig egenskap. Motståndaren som inte förvarnar dig är den person som kommer att överfalla dig. Jag är tränad att vara medveten om min omgivning även när jag sover. Om du tränar att se din motståndare när du sover utvecklar du ditt tredje öga. Det tredje ögat skyddar dig mot oförberedda angrepp. Inget ersätter träning med en partner. Det är även viktigt att vara i bra kondition, stark och uthållig.

Hur bör läsarna träna sig för att överleva ett knivöverfall om de är obeväpnade?

1. Träna för en erfaren instruktör.
2. Träna drillar mot knivattacker.
3. Lär dig alla möjliga attacker med en kniv.
4. Förstå hur ispiks- respektive hammargreppet kan användas.
5. Den som har kniven måste lära sig kontra dina pareringar i drillarna (så att du lär dig att kontra i din tur).
6. När du väl har fått in flyt i ditt försvar måste du utveckla din snabbhet och träna den hela tiden.

Det är din kunskap om knivkamp som förbereder dig mot ett överfall på gatan. Det är nödvändigt att alltid försöka hitta något att använda som vapen. Tänk igenom vilka vardagsföremål som du kan använda dig utav om du skulle bli överfallen med en kniv. Om du inte kan hitta något vapen så använd det vi i Pekiti Tirsia kallar den tredje handen (den handen som inte har kontakt med motståndarens knivhand). Den tredje handen slår med öppen hand, underarmen, armbågen eller fingertopparna mot ögonen. Efter det kan kontrolltekniker (eller brytningar) tillämpas. Fast du måste vara snabb och vältränad om du skall lyckas använda den tredje handen.

Kan du berätta om någon gång som du själv blivit överfallen med en kniv utan att du hann dra ditt eget vapen?
Det här hände när jag arbetade som hamnarbetarbas i Baatan, Filippinerna. Det var en fredag den första veckan i november 1970 och jag gjorde min sedvanliga inspektionsrunda på kajerna klockan fem.
Tre personer hoppade på mig och en av dem drog sin balisong och stötte den mot min buk. Jag förflyttade mig reflexmässigt åt sidan, parerade kniven samtidigt som jag med min andra hand fick in ett slag med handflatan på hans öra. Jag följde upp med ett underarmsslag mot hans nacke och lyckades sedan kontrollera hans knivhand och utförde ett ledlås. Samtidigt drog hans kamrat en kniv ur sin stövel. Jag lyckades att undvika hans vapen genom att kasta den första angriparen mot honom. Sedan avväpnade jag den första angriparen och använde hans kniv till att sticka den andra angriparen i handen så att han tappade sin kniv. Därefter lät jag dem fly.
På kvällarna brukade jag hålla till på en hamnbar där flera incidenter inträffade. En gång var när en överförfriskad son till en mycket berömd filippinsk politiker tillsammans med sin livvakt började trakassera stamkunderna och barpersonalen. Livvakten drog sin balisong mot en av mina vänner och krävde att vi skulle bjuda dem på mera sprit. Jag påkallade hans uppmärksamhet och han måttade ett hugg mot mig. Innan han hann hugga slog jag honom i ansiktet och krossade därefter hans knivhand så att han tappade sitt vapen. På den tiden var det mycket vilt i Filippinerna och jag råkade ibland ut för slagsmål med både knivar, machetes och pistoler.

Vad är farligast; ispiks- eller hammargrepp?
En tränad knivkämpe använder ispiksgreppet. Du kan inte blockera ett hårt knivhugg med ett ispiksgrepp och du riskerar att bli svårt skuren om du försöker att greppa hans knivhand.

I Sverige har vi, bortsett från på sommaren, mycket kläder på oss. Betyder det att en rutinerad knivkämpe här huvudsakligen måste använda sig av sticktekniker?
Inte nödvändigtvis för om angriparens kniv inte är tillräckligt lång måste han förlita sig på att skära de delar som inte är skyddade. Om han har en lång kniv så är sticken däremot effektivare.

Vilka råd vill du avslutningsvis ge Fighter Magazines läsare?
Först och främst: var uppmärksam och alltid förberedd. Ha alltid ett improviserat vapen med dig och försök hitta en bra instruktör.

upp
Tillbaka till Artiklar